Din 1997, cand 160 de tari au negociat protocolul propus de Natiunile Unite privind reducerea emisiilor de CO2 (carbon / Gaze cu Efect de Sera) cu 5% fata de 1990, si pana in prezent, situatia s-a schimbat.
Astazi, Intergovernamental Panel on Climate Change, un organism international ce evalueaza schimbarile climatice, a aratat ca o crestere cu 2°C a temperaturii va conduce la un dezastru de proportii catastrofice. Omenirea va trebui sa reduca emisiile de carbon cu pana la 70% fata de nivelul din 2010 pana in 2050.
La sfarsitul lui 2015 guvernele s-au intalni la Paris (cea de-a 21-a Conferinta a Partilor – COP21) pentru a negocia un nou protocol cel il va inlocui pe cel semnat la Kyoto, care a trasat liniile directoare prin care tarile vor atinge acest nivel de -70%.
Intalnirea de la Paris pare sa fi fost un success, dar efectul ei juridic il vom simti abia incepand cu 2020, de aceea progresul trebuie sa il facem inca de pe acum iar eforturile trebuie sa fie continue asa cum o face Uniunea Europeana.
In 2005 UE a implementat EU-ETS (Sistemul de Tranzactionare a Emisiilor), un sistem “Cap and Trade” ce stabilea cantitatile totale de gaze cu efect de sera ce puteau fi emise de catre toti participantii – asa numitele permisii/certificate sau EUA (European Union Allowance).
Astfel, companiile (instalatiile) participante trebuie sa isi monitorizeze si sa raporteze emisiile de CO2, asigurandu-se ca vor preda autoritatilor un numar de certificate egal cu emisiile lor (1EUA = 1 tonaCO2 sau echivalent). Daca acestea isi depasesc numarul de permisii (certificate alocate de catre autoritati), trebuie sa isi cumpere aceste certificate de la ceilalti. In sens contrar, daca o instalatie a performat si si-a redus emisiile, poate sa isi vanda surplusul de certificate catre ceilalti formandu-se astfel o piata secundara de tranzactionare – piata certificatelor de emisie carbon.
Sistemul a fost organizat in mai multe faze de tranzactionare, iar in prezent putem distinge patru astfel de faze: