Piata certificatelor EU-ETS este una dintre cele mai lichide piete de bunuri din Europa cu tranzactii de peste 122.3 miliarde € inregistrate la nivel de 2011 si cu o medie de 19 mil certificate EUA (100 mil Eur) tranzactionate zilnic la nivel 2013.

Pe o astfel de piata, fortele ce determina pretul EUA (cererea si oferta) sunt influentate de catre anumiti factori variabili, asa cum se intampla cu orice activ sau bun ce se tranzactioneaza.

ETS acopera marii poluatori: producatorii de energie si caldura (70% din totalul emisiilor UE), rafinariile, producatorii de otel, cocs, ciment, var, sticla, caraminda, celuloza si hartie – de aceea pretul EUA este in stransa legatura cu activitatea din aceste sectoare dar si cu factorii ce sunt in stransa legatura cu aceste sectoare – consumul si pretul energiei electrice, carbunelui, gazului, petrolului dar chiar si directia in care se dezvolta economia sau evolutia vremii.

Analizele tehnice au aratat ca impactul asupra pretului EUA a unor astfel de factori este sesizabil pe parcursul a una pana la zece zile, dar, incepand cu 2013 (Faza Trei) factorul cu cea mai mare influenta este factorul politic si sentimentele create de deciziile sau propunerile lor.

grafic feb 2016

Initiativele si voturile din 2013 ale Parlamentului European, impreuna cu opiniile politice ale celor mai puternice state in ceea ce priveste “Backloading-ul “ sau implementare mai rapida a “MSR” – au rezultat intr-o miscare zilnica a pretului intre -35% si +25%, pretul certificatelor inregistrand un minim de 2.79 € si maxim de 6.64 € in cursul anului 2013.

In 2014, dupa efectul provocat de perioada de conformare si de acelerarea privind implementarea “Backloading” cand s-au inregistrat cresteri sau scaderi de pret de la 7.24 € la 4.42 €, putem spune ca am avut o perioada chiar linistita. Perioada iunie – septembrie s-a caracterizat prin volume mici (-20% mai putin fata de anul trecut) si o dinamica a pretului influentata mai putin de catre zvonurile politice.

Incepand din octombrie 2014, pretul a inceput sa aiba un trend crescator de la 5.82 € spre nivelul de 7 € (+20%) considerat nivel psihologic. Sentimentul in crestere privin implementarea mai rapida a MSR sau transferarea Backloading direct in rezerva, impreuna cu informatii economice precum: la nivel european productia de energie electrica a scazut cu -3% sau -3.9TWh pana la 126.3TWh (de la 130.3TWh) in perioada Trim 1 – Trim 3 2014 comparat cu anul anterior dar in schimb productia de energie electrica pe baza de carbune a crescut cu +4% sau +1,8TWh pana la 44.7TWh (de la 42.9TWh) – au condus la fluctuatii zilnice ale pretului de +/- 0.30€ (+/- 5%).

Anul 2015, a debutat sub acelasi semn de intrebare al implementarii MSR, deciziile parlamentului european ramanand factorul cu cea mai mare influenta asupra pretului atat inainte de aprobarea MSR(8 iulie 2015) cat si dupa.
In 15 iulie 2015 un nou factor politic a inceput sa isi faca aparitia : „prima propunere a Comisiei privind reforma EU-ETS pentru Faza IV (dupa 2020)” lansata in perspectiva COP21 Paris – ceea ce urma sa fie o reinnoire a protocolului de la Kyoto si prin prisma caruia urma sa se testeze vointa globala spre o lume cu mai putine emisii.
Sentimentul de incredere privind politica Europeana si cea globala, impreuna cu un mix de factori de pe piata financiara au facut ca in cursul anului 2015 pretul sa atinga pragul de 8.7 Euro de la un minim de 6.4 Euro / EUA, inregistrand o crestere de peste 35%.

Odata cu finalul anului 2015 intensitatea factorului politic se diminueaza lasand ca pretul certificatelor de emsii gaze cu efect de sera sa fie influentat de situatia economica gloabala, productia de energie, pretul petrolului, energiei, gazului natural, miscarile de pe piata financiara, si nu numai.

Acest lucru este confirmat de volatilitatea inregistrata la inceputul anului 2016 cand pretul certificatelor a pierdut mai mult decat cei 35% castigati in anul 2015, atingand nivelul de 4.7 Euro / EUA.

Toti acesti factori sau toate aceste informatii prezentate anterior, combinate cu alte variabile precum : mecanismul “offset” de compensare (posibilitatea limitata de a folosi alte tipuri de credite CER/ERU in locul EUA), comportamentul speculantilor si comportamentul companiilor privind “banking-ul”, dar si dorinta acerba a Comisiei Europene de a creste pretul pana la finalul anului 2020 la un nivel intre 15 – 30€ (punand astfel presiune pe costurile tehnologiilor mai putin eficiente) – creeaza un teren foarte dificil pentru companiile ce iau decizii si actioneaza pe piata de carbon.